Grondverbetering projecten

Grondbalans kan binnen bouwprojecten met een strenge zettingseis het verschil maken met een eigen ontwikkelde grondverbeteringsmethode. Binnen de methode is circulariteit een uitgangspunt: primaire grondstoffen worden gespaard door op de juiste manier om te gaan met vrijkomende grondstromen. De beproefde methode is inmiddels op meerdere grootschalige projecten uitgevoerd in veengebieden in de regio Utrecht.

Filteren op categorie

Filter: Grondverbetering

Voortuin van Woerden

Woerden, A12

Dit lopende project, gestart in het tweede kwartaal van 2024, ligt pal naast de afrit van de A12 bij Woerden en is een uitbreiding van het bestaande industrieterrein. Hier zullen 6 bedrijven zich gaan vestigen. Dit gebied heeft één groot nadeel: een slappe bodem door veen. Initiatiefnemers hebben gekozen voor de circulaire Grondbalans Grondverbeteringsmethode als oplossing voor dit probleem. Voor een draagkrachtige ondergrond wordt het veen verwijderd en maakt plaats voor zettingsarme klei en zandgrond. Het resultaat is een zettingsarm gebied inclusief lage aanlegkosten.

Slappe veenbodem: toekomstbestendig maken

Waverveen

Als specialist in grondstromen hebben wij ruime ervaring met het toekomstbesteding maken van slappe bodem in veengebieden. Bodemdaling ontstaat door oxidatie van slappe (veen)gronden. Om de bodem toekomstbestendig te maken, wordt schone grond die vrijkomt uit lokale projecten hergebruikt en toegepast op het land. Zo hebben wij ook in Waverveen grond aan- en afgevoerd voor landherstel: Fase 1: de slappe teeltlaag opzij gezet. Fase2: de geleverde schone grond wordt toegepast. Fase 3: de teeltlaag wordt toegepast en opnieuw geprofileerd. Zo zorgen wij voor een goede bodem voor toekomstige generaties!

5 METER VEENLAAG VERVANGEN; DRAAGKRACHTIGE BODEM

Zegveld, Utrecht

Het Utrechtse dorp Zegveld is gebouwd op een zettingsgevoelige veenbodem. De straten verzakken tot wel 5 cm per jaar. Voor het nieuwbouwproject WeidZegveld is grondverbetering noodzakelijk. Grondbalans heeft een unieke, duurzame oplossing ontwikkeld tegen blijvende verzakkingen. Een dikke laag veen wordt afgegraven en vervangen door draagkrachtige grond, vrijgekomen uit projecten in de regio. Na consolidatie is de bodem bouwrijp en klaar voor de realisatie van nieuwe infrastructuur. En zo is duurzaam wonen ook voor de Zegvelders mogelijk! En van het vrijgekomen veen maken tuinbouwers dankbaar gebruik.

BOUWEN OP VEEN; DE BOSKOOPMETHODE

Waterrijk Boskoop

Duurzaam bouwen op veen, hoe doe je dat? Een uitdaging waar vele gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers in veengebieden mee worstelen. Ook onze grondstroomspecialisten buigen zich over deze vraag. Met als resultaat: ‘De Boskoopmethode’. Deze unieke grondverbeteringsmethode kreeg in 2014 de primeur in het veengebied Waterrijk Boskoop. De Boskoopmethode is een circulaire grondverbeteringsmethode waarbij een metersdikke slappe veenlaag wordt vervangen door draagkrachtige grond. Met de aangebrachte bovenste zandlaag en de drainage, wordt overtollig water naar wens afgevoerd. De voordelen van deze grondverbeteringsmethode zijn als volgt: Realisatie van een stabiele ‘gevel-tot-gevel’- oplossing Het maakt duurzaam wonen mogelijk De methode levert een aanzienlijke…