Circulaire grondverbeteringsmethode

Bouwen op veen

Duurzaam bouwen op veen, hoe doe je dat? Het is een uitdaging voor vele gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers in veengebieden. Onze grondstroomspecialisten zoeken continu naar de meest economische en ecologische oplossingen. Met als antwoord op dit specifieke vraagstuk: de circulaire Grondbalans Grondverbeteringsmethode. Van advies tot grondstromenplan én projectrealisatie; Grondbalans ontzorgt van A tot Z.

Bouwen op veen

Verduurzaming Infrastructuur

Bij nieuwbouwprojecten op een slappe veenbodem maken wij het verschil! Met onze eigen ontwikkelde ‘Grondbalans Grondverbeteringsmethode’ voldoet iedere ontwikkelaar en bouwer aan strenge zettingseisen, binnen de financiële marges. Het uitgangspunt van de methode is circulariteit: primaire grondstoffen worden gespaard door op de juiste manier om te gaan met vrijkomende grondstromen. Ook plannen voor bouwen op veen? Hoe eerder we betrokken worden bij het project, hoe meer we voor je kunnen betekenen!

Neem contact met ons op

De primeur: Boskoopmethode

Boskoop Waterrijk, 2014

Onze Grondverbeteringsmethode kreeg in 2014 de primeur in het veengebied Waterrijk Boskoop. Onder de werktitel ‘Boskoopmethode’ werd een metersdikke slappe veenlaag vervangen door draagkrachtige grond. Met de aangebrachte bovenste zandlaag en de drainage, wordt nog altijd overtollig water naar wens afgevoerd. Het vrijgekomen veen is hoogwaardig toegepast binnen de tuinbouw, de aangebrachte draagkrachtige grond was afkomstig uit projecten in de directe omgeving. Met de methode zoals toegepast in Boskoop, wordt nog altijd voldaan aan de restzettingseis van de Gemeente Alphen aan den Rijn.

Meer over dit project

Project WeidZegveld

Zegveld, 2021

Het Utrechtse dorp Zegveld is gebouwd op een zettingsgevoelige veenbodem. Voor het nieuwbouwproject WeidZegveld is grondverbetering noodzakelijk. Grondbalans heeft een unieke, duurzame oplossing ontwikkeld tegen blijvende verzakkingen. Een dikke laag veen wordt afgegraven en vervangen door draagkrachtige grond, vrijgekomen uit projecten in de regio. Na consolidatie is de bodem bouwrijp en klaar voor de realisatie van nieuwe infrastructuur. En zo is duurzaam wonen ook voor de Zegvelders mogelijk! Van het vrijgekomen veen maken tuinbouwers dankbaar gebruik.

Klant aan het woord

Bolton Ontwikkeling BV

Omdat in Zegveld de veenbodem zeer slap is, had Gemeente Woerden als eis opgenomen dat het gebied de komende jaren moet voldoen aan een zettingseis van 15 cm in 20 jaar. Wij hebben samen met het bedrijf Grondbalans gekozen voor een innovatieve oplossing: de complete grond tussen de huizen is vijf meter afgegraven tot twee meter boven het zandpakket. In plaats van deze slappe veengrond is zanderige klei teruggebracht. Op die manier is er een stevige openbare ruimte ontstaan, waarvan de monitoring leert dat deze nu niet meer inklinkt.” 

– Edwin de Kruijf, Projectleider Bolton Ontwikkeling BV

Meer over dit project

Voortuin van Woerden

Work in progress...

Dit lopende project, gestart in het tweede kwartaal van 2024, ligt pal naast de afrit van de A12 bij Woerden en is een uitbreiding van het bestaande industrieterrein. Hier zullen 6 bedrijven zich gaan vestigen. Dit gebied heeft één groot nadeel: een slappe bodem door veen. Initiatiefnemers hebben gekozen voor de circulaire Grondbalans Grondverbeteringsmethode als oplossing voor dit probleem. Voor een draagkrachtige ondergrond wordt het veen verwijderd en maakt plaats voor zettingsarme klei en zandgrond. Het resultaat is een zettingsarm gebied inclusief lage aanlegkosten.

Neem contact met ons op

Interesse in een adviesgesprek?

Medewerker Foto

Sinds 2014 heb ik samen met ons team meerdere projecten succesvol uitgevoerd met de circulaire Grondbalans Grondverbeteringsmethode. Het mooie van onze aanpak is dat we niet alleen aan de strenge eisen voldoen, maar ook actief bijdragen aan een circulaire toekomst. Hoe eerder we samenwerken, hoe meer we kunnen optimaliseren voor jouw project. Neem gerust contact met me op, en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!

Erik Streng, Regiomanager West & Adviseur Grondverbetering